Avada Car Dealer News

Inhoudstafel

Als je overweegt een elektrische auto te kopen, moet je ook nadenken over het opladen.

Er zijn tegenwoordig diverse opties beschikbaar om je elektrische auto of plug-in hybride op te laden.

In dit artikel bespreken we welke mogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je je elektrische auto kunt opladen met gelijkstroom (DC) of wisselstroom (AC). Thuis kun je gebruikmaken van wisselstroomlaadstations, zoals een wallbox. Bij openbare laadstations kun je, afhankelijk van de locatie, zowel gelijkstroom als wisselstroom gebruiken. Op snelwegen vind je vaak gelijkstroomlaadstations, waarmee je veel sneller kunt opladen.

 

Je elektrische auto opladen! Wat is de beste manier?

Oké, laten we nu de vier laadmogelijkheden bekijken.

We beginnen met de langzaamste manier van opladen: via een gewoon huishoudelijk stopcontact.

Je kunt opladen in Modus 1 of Modus 2 via een normaal stopcontact, maar opladen in Modus 1 wordt afgeraden. We leggen kort uit waarom dat zo is.

 

Laadmogelijkheid 1: Je elektrische auto via een normaal stopcontact laden in Modus 1.

Voor het opladen in Modus 1 via een huishoudelijk stopcontact heb je een noodlaadkabel nodig. Steek het ene uiteinde van de laadkabel in de aansluiting van de elektrische auto en het andere uiteinde in het huishoudelijk stopcontact.

 

Elektrische auto in Modus 1 via een normaal stopcontact opladen

 

Het opladen via Modus 1 kent echter twee grote nadelen.

  • Ten eerste duurt het zeer lang, meestal tussen de 18-24 uur, omdat het laadvermogen slechts 2,3 kW bedraagt. Dit maakt het opladen in de praktijk erg traag.
  • Ten tweede is het gevaarlijk omdat er in Modus 1 geen beveiligingsmechanismen en communicatie tussen je auto en het stopcontact zijn. Dit kan leiden tot brandschade en gevaar opleveren voor je huis, je elektrische auto en de persoon die de auto oplaadt. Daarom is deze manier van laden in veel Europese landen verboden.

Ons advies is dan ook duidelijk: laad nooit op via Modus 1!

Wil je toch opladen vanuit een gewoon stopcontact, dan zijn er betere alternatieven beschikbaar.

 

Laadmogelijkheid 2: Je elektrische auto via een normaal stopcontact laden in Modus 2.

Je kunt bijvoorbeeld opladen in Modus 2 met een laadkabel met ICCB, een laadkabel die is uitgerust met een zogenaamde In-Cable-Control-Box. Deze laadkabel heeft een klein regelkastje, waardoor je veilig kunt opladen aan een huishoudelijk stopcontact.

 

Elektrische auto in Modus 2 via een normaal stopcontact opladen

 

Een andere optie is een wallbox, zoals de go-e Charger, met een passende adapter. Hiermee kun je ook veilig opladen vanuit een gewoon stopcontact.

Of je nu oplaadt met een ICCB-kabel of een wallbox aan een huishoudelijk stopcontact, het opladen kan tot 24 uur duren, omdat je slechts met 3,7 kW kunt opladen. Voor het dagelijks leven is dit meestal niet erg praktisch.

En hiermee komen we bij de derde mogelijkheid: het opladen via een wallbox.

 

Laadmogelijkheid 3: Je elektrische auto via je eigen wallbox

Met een wallbox is je auto in 2-6 uur opgeladen, afhankelijk van het laadvermogen en andere factoren.

Als je een wallbox voor thuis wilt aanschaffen, heb je de keuze tussen een mobiele of stationaire wallbox.

Een mobiele wallbox is, zoals de naam al aangeeft, verplaatsbaar. Je kunt deze thuis stationair gebruiken, maar ook meenemen op reis, naar vrienden of familie om daar je elektrische auto op te laden.

Bijvoorbeeld, de go-e Charger Gemini flex, onze mobiele wallbox, vereist geen elektricien voor de installatie. Je kunt deze eenvoudig zelf monteren.

Een eigen wallbox biedt verschillende voordelen:

  1. Je kunt je elektrische auto eenvoudig thuis opladen terwijl je comfortabel op de bank zit en een film kijkt of slaapt.
  2. Met een wallbox gaat het opladen aanzienlijk sneller dan via een stopcontact. In plaats van bijna een hele dag te wachten, laad je je elektrische auto meestal binnen 2-6 uur op.
  3. Opladen met een eigen AC-wallbox maakt controle en communicatie met de elektrische auto mogelijk, wat zorgt voor veilig opladen.
  4. Daarnaast bespaar je geld vergeleken met het opladen bij een openbaar laadstation.

 

Laadmogelijkheid 3: Je elektrische auto via een laadstation dat openbaar is

De laatste mogelijkheid is openbaar opladen, waarbij je kunt kiezen tussen AC en DC. DC-laadstations zijn meestal langs snelwegen te vinden.

Het grote voordeel van DC-laadstations is de snelheid waarmee je je auto kunt opladen, wat hen ook de naam “snellaadstations” oplevert.

DC-laadstations hebben een laadvermogen tot wel 250 kW. Hierdoor kan je elektrische auto in ongeveer 30-45 minuten van 0 tot 80% worden opgeladen. Het daadwerkelijke laadvermogen is echter afhankelijk van verschillende factoren.

Daarnaast heb je bij openbare DC-laadstations geen eigen oplaadkabel nodig, aangezien deze stations altijd voorzien zijn van de benodigde oplaadkabels.

DC-laadstations hebben echter ook hun nadelen.

In tegenstelling tot een eigen wallbox, en vooral een mobiele wallbox, ben je afhankelijk van waar de DC-laadstations zich bevinden. Als je onderweg bent en er is geen DC-laadstation in de buurt, kun je simpelweg niet opladen.

Daarnaast kan frequent gebruik van DC-laadstations de capaciteit en conditie van de accu negatief beïnvloeden. Dit is geen mythe; sommige fabrikanten van elektrische auto’s vermelden dit zelfs als waarschuwing in hun handleidingen.

Opladen bij een openbaar DC-laadstation is bovendien duurder dan opladen bij je eigen AC-wallbox.

 

Samenvatting

Eigenaren van elektrische auto’s hebben tal van mogelijkheden om hun voertuigen op te laden. Thuis opladen met een wallbox blijft echter de meest comfortabele en voordelige optie. Overweeg je een wallbox voor thuisgebruik aan te kopen? Ontdek dan welke go-e lader het best past bij uw behoeften. Of het nu een stationaire of mobiele variant is, met een laadcapaciteit van 11 kW of 22 kW, het beste bij jouw behoeften past.

 

Leave A Comment