Avada Car Dealer News

Inhoudstafel

In Europa is het standaard dat het verbindingspunt aan de oplaadzijde van een laadkabel voorzien is van een Mennekes Type 2 stekker. Buiten Europa kunnen oplaadstations echter uitgerust zijn met een Type 1 aansluiting.

De aansluiting die aan de auto wordt gekoppeld, varieert afhankelijk van het automodel en het productieland van de wagen.

Er bestaan vier primaire stekkertypes voor het opladen van elektrische voertuigen die essentieel zijn om te herkennen:

 

Type 1 Stekker

Deze stekker, minder gebruikelijk tegenwoordig, is alleen geschikt voor eenfasig laden met een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. Dit type is compatibel met elektrische voertuigen zoals de Kia Soul EV, Mitsubishi I-MIEV, en de Nissan Leaf (2012–2017), onder anderen. Kenmerkend is de volledig ronde vorm met vijf aansluitpunten.

 

Mennekes Type 2 Stekker

Deze aansluiting is de Europese standaard en ondersteunt alleen wisselstroomladen, maar maakt laden over drie fasen mogelijk, in tegenstelling tot Type 1. Met een Mennekes Type 2 kabel kan tot 22 kW thuis en 43 kW bij publieke laadstations worden geladen. Geschikt voor modellen van Audi, BMW, Mercedes, Tesla, en vele andere merken. De connector heeft een kenmerkende cirkelvorm met een platte bovenkant en zeven aansluitpunten.

 

CHAdeMO Stekker

Voornamelijk gebruikt door Aziatische autofabrikanten, ondersteunt deze connector alleen gelijkstroomladen met een maximum van 350 kW. Dit type is geschikt voor auto’s zoals de Nissan LEAF en de Mitsubishi Outlander PHEV. De connector onderscheidt zich met vier grote aansluitpunten, omgeven door kleinere.

 

CCS (Combined Charging System) Stekker

Deze veelzijdige ‘2-in-1’ aansluiting kan zowel gelijk- als wisselstroomladen aan en staat ook bekend als de Combo 2 stekker. Het biedt een maximale overdracht van 350 kW bij DC laden. Modellen zoals de BMW i4 en de Peugeot e-2008 gebruiken deze aansluiting. Het ontwerp combineert een Type 2 bus met twee extra aansluitpunten voor DC laden.

 

Tesla’s Mennekes Type 2 Stekker

Tesla gebruikt een speciale variant van de Mennekes Type 2 stekker voor zijn superchargers, waarmee een Model S in slechts 30 minuten tot 80% kan worden opgeladen, exclusief beschikbaar bij publieke oplaadpunten.

Leave A Comment