Avada Car Dealer News

Verbeeld je een wereld waarin, terwijl je slaapt, je elektrische auto wordt opgeladen en bij je volgende rit in de ochtend is de accu weer volledig opgeladen.

Dit is de realiteit waar we in leven.

We onderzoeken in dit artikel de nadelen en voordelen van eenvoudige en slimme oplaadpunten voor elektrische auto’s. Na het lezen van deze blogpost, heb je genoeg informatie om te overwegen of een investering in een slimme wallbox de moeite waard is.

 

Wat houdt slim opladen eigenlijk in?

Het laden van je elektrische voertuig is te vergelijken met een reis. Traditioneel laden van een elektrische auto voelt alsof je door de omgeving navigeert zonder GPS – je hoopt er enkel op dat je je bestemming bereikt.

Aan de andere kant, als je slim laadt, is het alsof je over een high-tech GPS beschikt die elke stap van je reis begeleidt. Het geeft je de mogelijkheid om zowel het laadproces als het energieverbruik in realtime te beheren en te volgen, met toegang tot uitgebreide informatie over je elektrische auto en wallbox.

Samenvattend, ‘energie-efficiëntie’ is waar slim laden om draait. Door gebruik te maken van een slimme wallbox, kun je elektriciteit op een manier inzetten waardoor je je ecologische voetafdruk en kosten vermindert.

 

je elektrische auto slim opladen bespaart je geld en tijd

Je elektrische auto laden met een slimme oplader bespaart je geld en tijd!

 

Maar…. mijn elektrische auto slim opladen, hoe doe ik dat?

 

Wat houdt een slimme wallbox in?

Onze go-e oplader, een intelligent laadstation, functioneert als een persoonlijke assistent voor jouw elektrische voertuig, waardoor opladen efficiënter wordt.

Je hebt totale controle met een slim laadstation – het stelt je in staat het laadproces en energieverbruik van overal te regelen en te monitoren. De slimme wallbox optimaliseert ook het verbruik en de laadtijd, rekening houdend met de daluren en lagere energieprijzen, wat leidt tot kostenbesparingen.

Beschouw het eens op een breder niveau. Door gebruik te maken van OCPP, kunnen veel slimme wallboxen worden gekoppeld aan een oplaadnetwerk, waarmee ze kunnen communiceren met backofficesystemen en andere systemen of apparaten. Dit biedt mogelijkheden voor functies zoals het op afstand monitoren en beheren van het opladen bij meerdere laadpunten tegelijk.

Indrukwekkend, nietwaar, wat allemaal past in zo’n compacte wallbox?

Laten we dit nader bekijken.

 

Opladen wordt gemakkelijker gemaakt met slimme technologie.

✔️ Met een applicatie krijg je inzicht in de activiteiten binnen jouw elektrische voertuig’s wallbox en kan deze data benutten om zowel de laadtijden als de prestaties te verbeteren.

✔️ Beheer je wallbox vanaf elke locatie en op elk moment – of je nu ontspant op de bank of een groot diner in de keuken bereidt. Met slechts één klik heb je toegang tot alle benodigde informatie.

✔️ Het volgen van je energieverbruik is een fluitje van een cent met een slimme wallbox, en je krijgt heldere, gestroomlijnde informatie over de facturering. Geen behoefte meer om door hopen papierwerk te waden of complexe energiefacturen te ontrafelen – alles wordt eenvoudig en rechttoe rechtaan met een slimme wallbox en de bijbehorende applicatie.

 

je elektrische auto slim opladen met en go-e oplader

 

Zoals eerder vermeld, fungeert het gebruik van een slimme wallbox vergelijkbaar met een GPS voor je oplaadpunt. Je kunt je huidige locatie en bestemming zien, en de meest efficiënte weg daarheen uitkiezen. 🙂

 

Je elektrische auto veilig opladen met Load Balancing

Een cruciale eigenschap van slimme wallboxen is Load Balancing. Dit betekent dat je een maximale laadlimiet in kW kunt instellen.

Wat beoogt Load Balancing te bereiken?

Het risico bestaat dat je het elektriciteitsnetwerk overbelast en dat er een stroomuitval in het hele huis optreedt als je je elektrische auto laadt terwijl veel huishoudelijke apparaten actief zijn (zoals de computer, vaatwasser, sauna). Of denk aan het gelijktijdig opladen van meerdere elektrische auto’s – dit kan zonder Load Balancing leiden tot een verkeersopstopping vergelijkbaar met de spits, waar iedereen stilstaat. Load Balancing zorgt echter voor een vloeiende beweging van iedereen, alsof men de ideale snelheid aanhoudt, wat het elektriciteitsnet stabiel en efficiënt houdt. Hiervoor is onze go-e controller de perfecte oplossing.

 

Financiële voordelen van slim opladen voor elektrische voertuigen

Wanneer is de elektriciteit het voordeligst? Wanneer het ruimschoots beschikbaar is – zoals gedurende de nacht. Eigenaren van elektrische voertuigen kunnen met een slimme wallbox instellen dat het opladen begint om 1 uur ’s nachts en gerust gaan slapen – de wallbox zorgt ervoor dat het commando wordt uitgevoerd.

De go-e oplader is in staat de elektriciteitsprijzen voor de aankomende uren te volgen, gebruikmakend van de gegevens van energieleveranciers die in de go-e app zijn opgenomen. Dit houdt in dat je een maximumprijs per kWh kunt instellen, en de wallbox stopt met laden als de prijs deze limiet overschrijdt, tenzij je anders beslist. Behoud volledige controle over je laadkosten.

 

Opladen van elektrische auto met zonne-energie

Je kunt overtollige zonne-energie benutten om je elektrische auto op te laden met intelligente wallboxen die voorzien zijn van een functie voor overtollige PV-stroom. Dit biedt het dubbele voordeel van niet alleen je ecologische voetafdruk verlagen door het opladen van je auto met hernieuwbare energie, maar ook geld besparen.

Opladen van elektrische auto met een standaard wallbox

Een standaard (niet-intelligente) wallbox, in tegenstelling tot intelligente wallboxen, heeft geen internetverbinding en vereist handmatige bediening. Het opladen start direct na het aansluiten van de kabel en stopt wanneer de kabel wordt losgekoppeld of de batterij van de auto vol is – een instelling van het oplaadschema is niet mogelijk. Daarnaast is het niet mogelijk het opladen op afstand te monitoren of aan te passen, wat ze minder flexibel en minder energie-efficiënt maakt dan intelligente oplaadpunten.

Toch hebben eenvoudige wallboxen een significant voordeel – de kostprijs. Ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 300, terwijl de prijzen voor intelligente laadstations starten vanaf ongeveer € 600 tot € 700.

Je elektrische auto opladen men een slimme go-e oplader

Je elektrische auto opladen men een slimme go-e oplader bespaart je uiteindelijk meer geld dan besparen op een standaard oplader.

 

Voor af en toe opladen kan een eenvoudige wallbox misschien genoeg zijn, echter, voor vaker of voor langere perioden opladen, zou een intelligente wallbox efficiënter en comfortabeler kunnen zijn.

Dat eenvoudige (domme) oplaadpunten in de toekomst verboden zullen zijn, denken wij, omdat zij een bedreiging vormen voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet.

 

Wie heeft er voordeel bij het slim opladen van elektrische auto’s?

Niet alleen eigenaren van elektrische auto’s, maar ook vele andere partijen kunnen profiteren van slim opladen. Dit omvat netbeheerders, bedrijven, en de samenleving in zijn geheel, die allen kunnen genieten van de voordelen van deze vooruitstrevende technologie.

Of het nu gaat om het optimaliseren van het laadproces, het fijn afstellen van het energienet, het verhogen van efficiëntie en duurzaamheid, of het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, voor elk is er wel iets te winnen.

✔ Slim opladen – Voordelen voor eigenaars van elektrische auto’s

Bestuurders van elektrische auto’s krijgen met slimme laadtechnologieën meer controle over het opladen. Ze kunnen het laadproces en het energieverbruik real-time regelen en monitoren. Door de laadtijden en het energieverbruik te optimaliseren op basis van daluren en lagere tarieven, kunnen ze bovendien op elektriciteitskosten besparen.

✔ Slim opladen – Voordelen voor netbeheerders

Netbeheerders verbeteren de stabiliteit en efficiëntie van het gehele energienetwerk door beter beheer van de elektriciteitsvraag op het net. Dit helpt ook bij het verminderen van het overbelastingsrisico van het netwerk en het bevorderen van de integratie van hernieuwbare energiebronnen.

✔ Slim opladen – Voordelen voor bedrijven

Door efficiëntie en betrouwbaarheid van oplaadprocessen te verbeteren, kunnen bedrijven die elektrische wagenvloten beheren of oplaaddiensten aanbieden, profiteren van slimme oplaadtechnologieën. Dit kan hen ook ondersteunen bij het verlagen van energiekosten en het verbeteren van de duurzaamheid van hun operaties.

 

Samenvatting

Over slim opladen valt veel te ontdekken. Echter, soms is het enige wat je wenst na een lange werkdag het opladen van je elektrische auto in de garage, om vervolgens een nieuw seizoen van je favoriete serie te starten.

En dat is iets wat wij volledig begrijpen.

Een probleem zou het opladen van je auto niet moeten zijn. Een stroomuitval die echter een volgende aflevering van je geliefde serie onderbreekt, kan wel voor frustratie zorgen. Nu, beeld je in dat dit voorkomen had kunnen worden met een slim laadstation, dat het energieverbruik zou regelen en niet meer zou gebruiken dan wat beschikbaar is.

Dus, waarom zou je voor een standaard wallbox kiezen als de optie er is om een slimme wallbox aan te schaffen en de controle over je elektrische auto’s opladen in handen te hebben? Door te kiezen voor een intelligente wallbox, kun je profiteren van slim opladen, je energieverbruik optimaliseren, geld besparen en genieten van het gemak van je auto die zichzelf oplaadt.

Leave A Comment