Avada Car Dealer News

Beeld je in dat je naar een winkel stapt en informeert naar de prijs van een wallbox. Men zal je waarschijnlijk vragen naar welk type wallbox je op zoek bent.

Het is algemeen bekend dat fabrikanten doorgaans geen reeks identieke producten aanbieden, nietwaar? Wallboxen variëren dus aanzienlijk van fabrikant tot fabrikant, en het zijn deze verschillen die de prijs beïnvloeden.

Dus, laten we deze verschillen verkennen en de prijzen onder de loep nemen.

Er bestaan intelligente en eenvoudige wallboxen.

Het onderscheid tussen deze twee soorten wallboxen is significant.

 

Wat maakt een slim laadstation zo uniek?

✅ Dit type station is uitgerust met belastingsbeheer, wat inhoudt dat de laadsnelheid automatisch wordt aangepast op basis van de hoeveelheid beschikbare energie. Dit is vooral belangrijk wanneer meerdere auto’s tegelijkertijd worden opgeladen, om veiligheid te waarborgen.

✅ Het kan ook voorzien zijn van ingebouwd OCPP, waardoor meerdere laadstations centraal beheerd kunnen worden via een back-endsysteem.

✅ Bovendien biedt het de mogelijkheid om via een open API te communiceren met andere slimme apparaten binnen een gebouw, zoals onze go-e Charger.

✅ Een ander voordeel is de capaciteit om te laden met overtollige PV-stroom.

✅ Je hebt de optie om het laden te plannen tijdens de uren wanneer elektriciteit tegen de laagste tarieven beschikbaar is.

✅ Het gehele laadproces kan gemakkelijk via een app worden beheerd vanaf je bank, waarbij je verschillende instellingen naar wens kunt aanpassen.

In tegenstelling tot slimme laadstations, missen eenvoudige wallboxen veel van deze functies.

Wat betekent dit nu voor het opladen van je elektrische auto?

 

Voorkom stroomuitval door te kiezen voor een slimme wallbox

Het risico van stroomuitval neemt toe met het gebruik van een eenvoudige wallbox. Intelligente wallboxen bieden niet alleen extra comfort; ze zijn ook ontworpen om te voorkomen dat de zekering doorslaat tijdens het opladen van je elektrische auto.

Zonder controle over het laadvermogen kan het elektriciteitsnet gemakkelijk worden overbelast. Het ene moment verloopt het opladen zonder problemen, maar na het inschakelen van bijvoorbeeld de oven of het opwarmen van de sauna, neemt de belasting op het netwerk toe. Vervolgens vallen plots alle apparaten in je huis uit: een complete stroomuitval.

Dit probleem is eenvoudig te verhelpen met dynamisch Load Management, of de mogelijkheid voor de stroomleverancier om het laadvermogen van je apparaat aan te passen. Om stroomuitval te voorkomen raden wij de go-e controller aan. 👍

 

Wat kost een slimme wallbox in vergelijking met een eenvoudige wallbox? En hoe beïnvloedt de slimheid van een wallbox de prijs?

De invloed is aanzienlijk.

Je kunt laadstations vinden vanaf ongeveer € 300, maar deze zijn vaak beperkt tot een vaste laadsnelheid zonder extra functies. Intelligente wallboxen, hoewel duurder, bieden veilig en comfortabel laden.

Prijzen voor intelligente wallboxen starten rond de € 700. Bijvoorbeeld, in onze go-e Shop vind je intelligente wallboxen voor ongeveer € 689/699, afhankelijk van hun maximale oplaadsnelheid.

Er zijn ook wallboxen beschikbaar die meer dan € 1300 kosten. Bij de keuze voor een laadstation voor je elektrische auto kan een hogere prijs verleidelijk zijn. Maar, een hogere prijs staat niet altijd gelijk aan een betere keuze.

Dit is waar de go-e Charger Gemini in beeld komt, gekozen tot de beste en meest betaalbare wallbox door de ADAC-test.

 

 

De kostenvergelijking tussen een mobiele en een stationaire wallbox

Er bestaat een verschil in gebruik tussen privé wallboxen. Een stationaire wallbox wordt vast geïnstalleerd op een locatie, aangesloten op het elektriciteitsnet.

Aan de andere kant is een mobiel laadstation flexibel; het kan aan de muur bevestigd worden en is makkelijk mee te nemen voor onderweg, bijvoorbeeld wanneer je vrienden bezoekt of een weekendje gaat kamperen. Zo is onze go-e Charger Gemini een voorbeeld van een stationaire wallbox, terwijl de go-e Charger Gemini flex ontworpen is voor mobiel gebruik.

Over het algemeen zouden beide typen laadstations in prijs vergelijkbaar moeten zijn. Onze go-e Charger Gemini en go-e Charger Gemini flex zijn bijvoorbeeld gelijk geprijsd. Toch kiezen sommige fabrikanten ervoor om hun mobiele wallboxen tegen een iets hogere prijs aan te bieden.

 

Subsidies voor het gebruik van een wallbox

Wereldwijd stimuleren regeringen de transitie naar elektromobiliteit. Laden, als fundamenteel aspect van het gebruik van een elektrisch voertuig, werd ondersteund door subsidies voor de aanschaf van wallboxen. Wie een wallbox aanschafte, kon bijna het volledige aankoopbedrag terugkrijgen.

Tegenwoordig zijn in sommige landen, zoals Duitsland, de fondsen opgeraakt, waardoor dergelijke subsidieprogramma’s zijn beëindigd. Toch blijven enkele landen subsidies verstrekken. Er is hoop dat in de toekomst subsidies opnieuw zullen worden toegekend in meer landen.

 

Wallbox 11 kW versus 22 kW: De relatie tussen kosten en laadsnelheid

De prijs van een wallbox neemt toe met de maximale laadsnelheid, al is het prijsverschil vaak klein.

De meest voorkomende maximale laadsnelheden zijn 11 kW en 22 kW, waarbij het prijsverschil doorgaans slechts tussen € 10 en € 20 ligt. Als je huidige auto, zoals een Tesla Model 3, niet op 22 kW kan laden, maar je overweegt een toekomstige aanschaf van een auto die wel die snelheid aankan, zoals een Renault ZOE, is het verstandiger om meteen te kiezen voor een wallbox met de hogere laadsnelheid.

In bepaalde landen is goedkeuring van de netbeheerder nodig voor wallboxen. In Duitsland, bijvoorbeeld, is dit het geval voor wallboxen met een laadcapaciteit hoger dan 11 kW.

Er zijn eveneens slimme wallboxen beschikbaar met maximale laadcapaciteiten van 3,6 kW en 7,4 kW, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor een Mazda mx-30, die laadt op 6,6 kW.

Hoewel slimme wallboxen met een lagere laadsnelheid ietwat goedkoper zijn, kan het investeren in een wallbox met een hogere laadsnelheid, zoals 11 of 22 kW, een blik vooruit werpen. Dit stelt je in staat om van snellere laadtijden te profiteren mocht je besluiten een nieuw elektrisch voertuig aan te schaffen.

 

Wat zijn de kosten voor het installeren van een wallbox?

Zoals je wellicht weet, bestaan er stationaire en mobiele wallboxen.

Een mobiele wallbox installeren vereist geen elektricien. Je kunt de wallbox simpelweg in een rode CEE-doos steken, waarna het laden direct van start gaat, zonder bijkomende installatiekosten. *

Echter, de installatie van een stationaire wallbox moet uitgevoerd worden door een elektricien. Deze dient aangesloten te worden op het elektriciteitsnet van je woning, wat de expertise van een elektricien vereist. De kosten voor deze service variëren van 200 tot 600 euro. Er kunnen extra kosten bij komen kijken als je elektriciteitsnetwerk aangepast moet worden of als er gaten in muren gemaakt moeten worden voor het leggen van kabels, wat nog enkele honderden euro’s extra kan kosten.

*Voor het gebruik van een mobiele lader is een stopcontact vereist dat compatibel is met de stekker van de lader en dat de benodigde spanning en stroomsterkte kan leveren

 

Wat kost een wallbox voor huurders?

Als eigenaar van een huis kun je een elektricien inhuren om een laadstation te plaatsen, of je kunt zelf een go-e Charger Gemini flex samen met een rode CEE-doos installeren, als je die hebt.

Echter, als huurder ligt de situatie anders.

Je moet eerst toestemming krijgen van je verhuurder voordat je overgaat tot de aanschaf van een wallbox.

De regels voor het installeren van een wallbox als huurder variëren van land tot land. Het is aan te raden om te controleren welke vergunningen nodig zijn in jouw omgeving.

Dus, wat kost een wallbox? De prijs hangt af van meerdere factoren, waaronder:

✅ eenvoudige of slimme wallbox

✅ De maximale laadsnelheid

✅ Mobiel of stationair

Welke wallbox je ook kiest, thuis je elektrische auto opladen is hoe dan ook goedkoper dan bij openbare laadstations.

Leave A Comment