Avada Car Dealer News

Inhoudstafel

Thuis je elektrische auto opladen biedt een snelle en comfortabele oplossing bij een openbaar laadstation. Maar voor een langetermijnoplossing is thuisladen zonder twijfel de beste keuze.

Wat zijn precies de voordelen en wat zijn de kosten en snelheden van het thuisladen van je elektrische auto?

Hier gaan we dieper op in.

 

Thuis je elektrische auto opladen: Wat zijn de voor- en nadelen?

Laten we beginnen met de voordelen die thuis opladen met zich meebrengt:

  1. Lagere kosten: Thuis opladen is doorgaans voordeliger dan opladen bij openbare laadstations.
  2. Het is simpel: Sluit gewoon je elektrische auto aan, ga lekker zitten en geniet van je favoriete serie op de bank – dit kan gemakkelijk met een wallbox, zoals de go-e Charger. Deze schakelt automatisch uit wanneer het opladen is voltooid of volgens schema wordt gestopt.
  3. Mobiliteit: Als je een draagbare wallbox hebt, kun je deze moeiteloos meenemen en je elektrische auto overal opladen, bijvoorbeeld op de camping of bij vrienden.
  4. Duurzaamheid: Met een slimme wallbox kun je het opladen van je elektrische auto thuis nog duurzamer maken, omdat je de laadsnelheid kunt aanpassen en de belasting op het stroomnet kunt verminderen.

Wat zijn de nadelen van thuisladen?

  1. De initiële kosten kunnen variëren. Hoewel de installatie van een thuislaadstation voor elektrische auto’s soms kostenefficiënt kan zijn, kan het ook prijzig uitvallen, vooral als er aanpassingen nodig zijn aan de elektriciteitskast of als er een nieuw stroomcircuit moet worden aangelegd.
  2. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis een laadstation te installeren. Voor sommigen is deze keuze niet haalbaar vanwege omstandigheden buiten hun controle, zoals een strikte verhuurder die geen veranderingen aan het pand toestaat.

Thuis opladen bij een laadstation duurt doorgaans tussen de 2 en 6 uur, wat redelijk snel is als je geen haast hebt. Met een slimme wallbox, zoals onze go-e Charger, kun je het opladen ‘s nachts plannen, zodat je elektrische auto ‘s ochtends volledig opgeladen is wanneer je naar je werk gaat of de kinderen naar school moet brengen.

Hoe kan ik mijn elektrische auto thuis opladen?

Dus, kun je simpelweg een mobiele wallbox aanschaffen, zoals de go-e oplader Gemini flex, en deze aansluiten op een gewoon stopcontact, net zoals je met een magnetron zou doen? Theoretisch gezien is dat mogelijk, ja. Echter, hiervoor heb je wel een adapter nodig.

 

 

Maar voor efficiënt opladen in het dagelijks leven, heb je een rood CEE-stopcontact nodig. Hiermee kan je elektrische auto 9 tot 10 keer sneller worden opgeladen in vergelijking met een normaal stopcontact van 220 volt.

Als je zo’n stopcontact niet hebt, kan een elektricien dit snel voor je installeren.

Een andere optie is om een stationaire wallbox aan te schaffen, zoals de go-e oplader Geminis. Deze wallbox wordt rechtstreeks op de stroomaansluiting van je huis aangesloten en moet daarom door een professionele elektricien worden geïnstalleerd.

 

Is een laadkabel nodig om je elektrische auto thuis op te laden?

Meestal worden wallboxen zonder kabel geleverd, dus je moet een aparte laadkabel aanschaffen. Het selecteren van een geschikte kabel kan uitdagend zijn vanwege variabelen zoals lengte, kleur, stijl en maximale transmissiecapaciteit.

Kortom, het is verstandig om een koopadvies voor laadkabels door te nemen.

 

Kan ik met een privé wallbox alle elektrische voertuigen opladen?

In principe kan een wallbox alle elektrische auto’s en plug-in hybride modellen opladen. Dit geldt ook voor de laadkabels. Als je een type 2-kabel aanschaft om je auto te verbinden met het laadstation thuis, zit je bijna altijd goed.

Waarom bijna altijd?

Sommige elektrische auto’s vereisen een type 1-kabel (zoals de Citroen C-Zero, Peugeot iOn en Renault Fluence). Let dus goed op welk type kabel jouw auto nodig heeft.

 

Hoe laad je je Tesla thuis op?

Met een wallbox kun je elke elektrische auto opladen, inclusief je Tesla.

Hier zijn wat tips voor het opladen van je Tesla thuis:

✅ Zorg ervoor dat je wallbox dezelfde of hogere maximale laadsnelheid heeft dan je Tesla.

✅ Omdat de oplaadaansluiting van de Tesla zich aan de linkerkant van het voertuig bevindt, is het handig om de locatie van je wallbox te overwegen, zodat je gemakkelijk naast je auto kunt parkeren.

✅ Overweeg om ‘s nachts op te laden om kosten te besparen.

Hoe snel kun je je elektrische auto thuis opladen?
De snelheid van het thuis opladen van je elektrische auto hangt af van verschillende factoren:

✅ de elektrische auto zelf

✅ de wallbox die je gebruikt

✅ de mogelijkheden van het elektriciteitsnet in je huis

✅ de weersomstandigheden

✅ en andere factoren.

Je elektriciteitsnet moet voldoende stroom kunnen leveren. Als je bijvoorbeeld een oud stroomnet hebt, kan dit de laadsnelheid van je auto beïnvloeden.

Als je huis een verouderde stroomaansluiting heeft, kan het opladen van een elektrische auto het systeem extra belasten. Een wallbox met Load Management helpt de belasting gelijkmatig te verdelen over alle elektrische auto’s en huishoudelijke apparaten die stroom verbruiken, en voorkomt zo stroomuitval. Het investeren in een wallbox met deze functie kan op lange termijn problemen en schade voorkomen.

Wat is de laadcapaciteit van onze opladers?

Je voertuig heeft een vastgesteld maximaal vermogen en een bepaald aantal fasen beschikbaar voor het opladen. Elk elektrisch voertuig kan worden opgeladen met een eenfasige, tweefasige of driefasige lader aan boord.

Dus, eerst moet je achterhalen hoe snel je elektrische auto kan worden opgeladen. Dit kan bijvoorbeeld 22 kW zijn zoals bij de Renault Zoe, of 11 kW zoals bij de Tesla Model 3. In dit geval heb je een wallbox met dezelfde of hogere snelheid en aantal fasen nodig om echt snel op te kunnen laden.

Je kunt wallboxen vinden met een maximaal laadvermogen tussen 3,6 kW en 22 kW. Onze go-e Chargers kunnen bijvoorbeeld opladen met maar liefst 11 of 22 kW, afhankelijk van welke wallbox je kiest.

 

Wat zijn de kosten voor het thuis opladen van een elektrische auto?

Thuis opladen is inderdaad goedkoper dan bij een openbaar laadstation. Maar hoeveel goedkoper precies?

De kosten voor het thuis opladen van je elektrische auto omvatten zowel eenmalige als terugkerende kosten.

Eenmalige kosten:

  • Aanschaf van een wallbox – € 600-800 (gemiddelde prijs; kan lager zijn bij eenvoudige laadstations zonder geavanceerde veiligheidsfuncties die het risico op stroomuitval in huis kunnen verhogen)
  • Aankoop van een laadkabel – €150-350.
  • Installatie van de wallbox – € 250-600.

Bijkomende kosten kunnen ontstaan als je elektriciteitskast moet worden gemoderniseerd en er graafwerk nodig is om de wallbox te installeren.

Eenmaal alles geïnstalleerd, betaal je alleen nog voor de stroom die je gebruikt om je elektrische auto op te laden.

Hoe kun je thuis geld besparen bij het opladen van je elektrische auto?

Om geld te besparen, kun je een slimme wallbox gebruiken om je auto op te laden. Maak gewoon gebruik van een van de volgende functies:

✔ Profiteer van voordelige nachtelijke stroomtarieven door je thuislaadstation zo in te stellen dat het op die tijden oplaadt. Gebruik de planner om de start- en eindtijden voor het opladen in te stellen en zie hoe je energierekeningen kleiner worden. Zorg ervoor dat je energieleverancier variabele tarieven aanbiedt, zodat je de laagste beschikbare prijzen kunt benutten. Geniet van het (voordelig) opladen!

✔ De go-e oplader is uitgerust met een geïntegreerde ecomodus. Dit betekent dat de wallbox de prijzen voor de komende uren volgt voor alle flexibele stroomtarieven die door go-e zijn opgeslagen. Het enige wat je hoeft te doen, is de prijslimiet instellen. Als de prijs boven deze limiet uitkomt, stopt het laadproces automatisch.

Hoe laad je jouw elektrische auto thuis op met zonne-energie?

Door een fotovoltaïsche installatie op het dak van je huis te plaatsen, kun je in principe gratis opladen. Echter, moet je eerst investeren in de aankoop van de panelen. De kosten variëren afhankelijk van het type en de capaciteit van de modules.

Vervolgens kun je volledig overstappen op opladen met zonne-energie of een wallbox met overschotfunctie van zonne-energie gebruiken. Hierbij wordt je auto opgeladen met de resterende zonne-energie, nadat alle andere huishoudelijke apparaten voldoende stroom hebben gekregen.

Samenvatting

Thuis opladen brengt meer comfort in je leven. Je wallbox hangt daar waar je woont (go-e oplader Gemini) of, in het geval van een mobiele wallbox, daar waar je hem mee naartoe neemt (go-e oplader Gemini flex). Zo ben je er zeker van dat je de accu van je auto altijd voordelig en met meer comfort kunt opladen.

 

Leave A Comment